Njutning handlar om att kunna uppskatta något ur en rad olika perspektiv. Det finns till exempel någon extra dimension i njutningen av egenplockade kantareller, trots att de från affären på lösvikten smakar likadant. Med vin är det samma sak: kunskapen ökar njutningens bredd och gör att du kan börja söka efter toner och balanser som du tidigare gått miste om.
Njutning är en subjektiv upplevelse, och med kunskap om vad du dricker för något kommer du också kunna öka njutningen av vinet. Att läsa på om vad det är du köper, om hållbarhetsvärden och om smaker, nyanser och ja – något så enkelt som vinodlarens namn, kan njutningen nå nya höjder som du kanske inte trodde. Spana in den här länken https://www.thewineagency.se/sv/vinkategorier/vitt-vin/ och lär dig mer om de vita vinernas fantastiska bredd, från syrligt och torrt till mustigt och sött.
Att njuta av ett vin
För oss som har ett extra vått öga för naturen, klimatet och hållbarheten är det desto mer njutningsfullt att veta mer om var vinet kommer ifrån, vad vinodlaren heter och kanske mer bakdgrundshistoria – hur länge har de odlat på marken, vad är utmaningarna i deras område, hur påverkar klimatförändringarna deras terroir? Det är kunskapen om detta som kommer spela roll när du sedan förser dina gäster med det vin du har beställt – det öppnar också upp för nya samtalsämnen och gör plötsligt vinet jämförtbart med andra viner du dricker. Plötsligt lär du dig att säga ”jag föredrar viner som är gjorda på druvor som fått skördas tidigt” eller liknande.
Visst kan man utgå från de kända tidningarnas omdömen på vin. De är skrivna och utvalda av experter som har många år på nacken som vinkännare och sommelierer. DN, Allt om vin och liknande är ledande källor för människor som på fredagseftermiddagen ska tänka till vad de ska hitta för vin till kvällens middag. Många kommer också till SvD med frågor och visst kan man lära sig genom att läsa av vad andra menar är ”kutym” och rätt när det kommer till vin. Men egentligen handlar det om vad man själv tycker – och det är något man kan utveckla en nyfikenhet inför på egen hand.
Vad är då ett hållbart vin?
Att beställa hem vin från en importör som tänker på hållbarhet innebär både att man tar hänsyn till miljö och klimat. Men hållbarhet är så mycket mer än det. Det handlar om hur arbetsförhållanden ser ut och en rad aspekter som många är överens om är det som bygger hållbarhet. Social, rättvis och planetär hållbarhet, helt enkelt. Att kunna hälla upp ett vin som du vet något om, att ge vinet och vinodlaren rättvisa genom att öka din kunskap och förståelse kring hur vinet ändrar karaktär beroende på en massa olika förhållanden – det är att skapa njutning kring ett vin. Det öppnar också upp för att hålla i egna vinprovningar hemma: blir vinet verkligen annorlunda om de odlas på olika ställen på jorden? Testa till exempel några olika viner som innehåller samma druva men är odlade på olika ställen – och se vad som händer med vinets karaktär!